Jamen huset har jo en høj bevaringsværdi, og fortæller Papirfabrikkens historie.
Vi taler om funktionærboligen på Smedebakken 8, opført 1936.
Silkeborg kommunen har nu tilladt en meget stor tilbygning med lejligheder som vil ændre husets udtryk fuldstændigt. Tilbygningen bliver dog udført i den oprindelig byggestil, for det siger lokalplanen for Papirfabrikken at man skal. Men samtidig er formålet med samme lokalplan ”at eksisterende bebyggelse af arkitektonisk og kulturhistorisk værdi med tilhørende omgivelser bevares”.
Også i den nye kommuneplan er huset Smedebakken 8 erklæret bevaringsværdig (SAVE 3), og området er tilmed erklæret som et bevaringsværdigt bykvarter.
Vi mener at en bevaringsværdig bygning skal bevares således at dets oprindelige udtryk bibeholdes, ellers er det jo formålsløst at bevare bygninger.
Kommunens opgave er at beskytte bygninger med høj bevaringsværdi, og ikke tillade tilbygninger så omfattende som denne, der givetvis betyder at bygningen ikke kan bevare sin status som bevaringsværdig.
Så konklusionen er at Silkeborg mister et hus med høj bevaringsværdi for til gengæld at få opført tre lejligheder. Man kan så filosoferer over om det er nødvendig, og god kommuneplanlægning, at tillade lejligheder i et bevaringsværdigt hus der er nabo til mange hundrede nye lejligheder i Papirtårnet og på Søtorvet.