Tværgade 7

Se, og hør behandlingen i byrådet d. 24. oktober angående tilladelse til et større byggeri på Tværgade, på trods af at der ikke eksisterer en helhedsplan eller lokalplan for området.

Bemærk Peter Sig Kristensen (Ø) og Jan Beck-Nielsens (I) udmærkede begrundelser for at området skal planlægges inden større nybyggeri.

Men spol frem til tiden 22:58 og hør Martin Jakobsens (K) mange udskylninger for at køre byggeriet igennem uden en plan, og frem til tiden 27:04 for at høre Lars Hansen (F) der syntes det samme, sagt med få ord.

Kort fortalt siger Martin Jakobsen (K) at:
– Det Peter Sig Kristensen sige er det rigtige.
– Der er forhold der taler for og imod projektet, så derfor mener jeg det skal gennemføres og at planlægning er unødvendigt. Sagt med andre ord, jeg ved bedre end forvaltningen, resultatet i en lokalplan og dermed borgerne.
– Projektet tager udgangspunkt i en planlægning der ligger foran os, og som ingen kender.
– At vi efter to år, ikke har fået lavet en helhedsplan for dette projekt, og at de to sidste byrådsperioder ikke har igangsat bevarende tiltag, kan sparke til at vi får lavet flere helhedsplaner på andre områder.

Kort fortalt siger Lars Hansen (F) at:
Jeg mener det samme som Martin Jacobsen.

Hverken Socialdemokratiet, Radikale Venstre eller Venstre havde kommentarer eller lovprisninger om byggeriet under byrådsmødet, men stemte for det ny byggeri.

Det forslåede byggeri er et udmærket og pænt byggeri, men IKKE hvis det skal placeres på Tværgade. Tværgade blev bebygget i perioden fra 1850erne, og består stadig af 9 bygninger fra perioden 1855-1902. De nærmeste nabohuse er fra år 1809 og år 1900.

For at placere nyt byggeri et sådant sted kræver det som minimum:
– Facaden skal være pudset, og ikke i blanke sten (selv om de er røde). Eventuelt med facadedetaljer som gesims, kvaderfugning og markerede vinduesåbninger.
– Stueetagens butiksfacade skal bestå af mindre vinduespartier, og ikke med fuld glasfacade som forslået. Ved at se de andre butiksfacader på Tværgade forstår man hvad vi mener.
– Bygningen skal mindst være en etage mindre.
– Altaner mod Tværgade skal være meget mindre eller bygges ind i bygningskroppen, og antallet af altaner skal reduceres. Helst skal der ikke være altaner mod Tværgade. Altaner mod handelsgaderne i indre by i Silkeborg findes ikke i dag, og det er godt.
– Vinduesåbningerne skal være mindre og installeres med sprossede vinduer. Se de øvrige huse i gaden.
– Bygningerne mod Mejerigården skal stå fuldmuret og gerne med pudset murværk.

Ja, der findes byggeri på Tværgade i røde sten, med store vinduespartier og altaner, men det er nyere byggeri der heller ikke er indpasset i det eksisterende.

Den ældre del af Silkeborgensere husker stadig de enorme ombygninger som manufakturhandler Peter Jessen stod for på hjørnet af Tværgade og Vestergade. Peter Jessen ville absolut vise sin forretning i 70ernes byggestil, og det gjorde han. Store dele at hans byggeri er i dag bragt tilbage til en mere oprindelig stil.

Butiksfacade med kvaderfuning.

Markerede vinduesåbninger

Gesims